Training Positieve Gezondheid voor verpleegkundig specialisten (AGZ en GGZ)

Data: Maandag 14 maart 2022 avond, donderdag 31 maart en vrijdag 1 april overdag, woensdag 11 mei overdag
Duur:
 3 dagen (waarvan 2 aaneengesloten op locatie inclusief overnachting)
Kosten: 
€995,- (inclusief overnachting, maaltijden en certificaat)
Geschikt voor:
verpleegkundig specialisten AGZ en GGZ
Groepsgrootte: max 20 personen

Aanmelden


Algemeen

Het beroep van verpleegkundig specialisten is relatief nieuw. Het vak ontwikkelt zich gestaag. Maar wat is de toegevoegde waarde ervan? Waar ligt het hart van de verpleegkundige specialist?
Deze unieke training is ontwikkeld om de verpleegkundige identiteit en brede blik verder te ontwikkelen en versterken. Het is een mix van de training Positieve Gezondheid met ruimte en bezinning met elkaar op het vak. Dit alles op een bijzondere plek in de natuur in Nederland.

Training Positieve Gezondheid

Voor werken met Positieve Gezondheid bestaat geen blauwdruk. Dat komt omdat het gaat om een andere manier van denken, gesprekken voeren en begeleiden van je cliënten of patiënten. Die vaardigheid ontwikkel je aan de hand van eigen ervaringen. Deze training bestaat daarom uit een slimme mix van praktijkervaring en oefenen, van zelfreflectie en intervisie. Zo ontwikkel je het werken met Positieve Gezondheid steeds verder – in dialoog met jezelf en anderen.

Voor wie?

De training Positieve Gezondheid is speciaal ontwikkeld voor verpleegkundig specialisten AGZ en GGZ. Deze training is bedoeld voor professionals die de basis van Positieve Gezondheid nog beter willen begrijpen en zich het concept eigen willen maken. Om het vervolgens toe te gaan passen in hun eigen, dagelijkse praktijk.

Accreditatie is verleend voor Verpleegkundig Specialisten Register (13 punten)

Wat leer je?

Tijdens deze drie dagen op locatie staat het werkconcept van Positieve Gezondheid centraal. Dat houdt in dat je anders kijkt naar ‘of het goed gaat met iemand’. Vervolgens zijn er drie elementen in de werkwijze die belangrijk zijn:

  • je nodigt mensen uit om met je in gesprek te gaan over wat er belangrijk voor ze is;
  • je kijkt of er (verander)wensen zijn;
  • je coacht ze om te komen tot concrete, haalbare stappen richting hun doel.

Je gaat zelf ervaren hoe het is om te kijken naar en te praten over je Positieve Gezondheid. Je leert wat het betekent om met anderen dat brede gesprek te voeren en de coachende rol te kiezen. Tenslotte onderzoek je hoe je Positieve Gezondheid in je eigen werkpraktijk vorm kunt geven.

Tijdens deze training doorloop je aantal fasen, die ervoor gaan zorgen dat je een start of een verdieping kunt maken om vanuit Positieve Gezondheid je werk vorm te geven. Tussen de tweedaagse training in november en de terugkomdag in januari ga je oefenen in de praktijk met wat je hebt geleerd.

Naast het trainen van Positieve Gezondheid is er in deze training speciaal ruimte gemaakt voor reflectie op het beroep van verpleegkundig specialist en verbinding met elkaar.

Lees meer over de ervaringen van verpleegkundig specialisten in dit boekje.

Programma

StartmomentOnline via ZoomMaandag 14 maart 2022
20.00 – 21.00Digitale kennismaking met elkaar
Tweedaagse training Op locatie, inclusief overnachting
Donderdag 31 maart en
vrijdag 1 april 2022
Van donderdag 14.30 tot
vrijdag 16.00
Tweedaagse training op een prachtige boerderij in Mander (Twente)
TerugkomdagOp locatie
Woensdag
11 mei 2022
10.00 – 16.00
Eén dag training bij Visiom in Amersfoort

Locatie

Groepsaccomodatie De Manderhoeve

In de sfeervolle groepsaccommodatie De Manderhoeve in het Twentse Mander geniet je van rust en comfort tijdens deze tweedaagse training. De landelijke omgeving zorgt voor meer dan voldoende inspiratie en je kunt er heerlijk wandelen. Op de eerste avond wordt er samen gekookt en komt er ’s avonds een gastdocent. Ontbijt & lunch worden verzorgd.

Investering

€995,-
Dit is inclusief één overnachting en alle maaltijden (eten en drinken) op de beide locaties.
Je krijgt een officieel certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’ van het Institute for Positive Health als je actief hebt deelgenomen aan alle trainingsonderdelen.

Trainers

Je krijgt begeleiding van twee trainers, Geeske en Bert. Zij zijn allebei afgelopen jaar verpleegkundig ambassadeur voor verpleegkundigen en verzorgenden van het IPH geworden. Verpleegkundigen zijn generaties lang opgeleid om vanuit een brede en holistische blik te werken. De medische vooruitgang heeft gezorgd dat er veel mogelijk is, maar de focus is daardoor steeds meer komen te liggen op genezing. Verpleegkundigen zijn nodig om te helpen het evenwicht in de gezondheidszorg te herstellen en meer te focussen op de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven waardevol maakt. Positieve Gezondheid is daarbij een helpend concept. Geeske en Bert zijn nu het aanspreekpunt en hebben het doel om mensen en organisaties met elkaar te verbinden rondom het concept Positieve Gezondheid. Ze hebben inmiddels veel ervaring opgedaan in het trainen van groepen hierin. Als co-trainer zal Ellen Bos aanwezig zijn bij de tweedaagse training. Ellen heeft ruime ervaring als trainer Positieve Gezondheid, werkte in het verleden als verpleegkundige en heeft nog altijd hart voor de zorg.

Geeske van der Weerd is Verpleegkundig Specialist met sociaalpsychiatrische roots. Zij werkte de afgelopen 30 jaar met name op plekken waar mensen hulp zoeken i.v.m. complexe, langdurige problematiek en met psychotische kwetsbaarheid.

Ze kijkt behalve naar klachten, ook naar veerkracht van mensen. Ze werkt vanuit een contextuele benadering en vanuit de Peer Open Dialogue-methode. Ze hoort bij de 1e trainersgroep van het IPH (Institute for Positive Health)

Bert van Rixtel is Verpleegkundig Specialist AGZ en werkzaam binnen de euro-oncologie in het UMC Utrecht. Hij werd in 2017 geraakt door een lezing van Machteld Huber in het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar hij toen werkte. Hij heeft toen het gespreksinstrument (het spinnenweb) Positieve Gezondheid gedownload en is met zijn patiënten met dit instrument in gesprek gegaan.

De verhalen die hij hoorde begon hij uit te dragen en na korte tijd gaf hij lezingen, eerst binnen het ziekenhuis en later ook daarbuiten. Vervolgens heeft hij de basistraining gevolgd en de Train-de-trainer opleiding.

Dr. Ellen Bos is coach van mensen en organisaties. Zij heeft hart voor de zorg en werkte als verpleegkundige voordat zij als bewegingswetenschapper afstudeerde.

Samen met Geeske volgde ze met veel enthousiasme de train-de-trainer opleiding Positieve Gezondheid. Ze coacht teams, gezondheidspraktijken en gemeenten in het werken vanuit Positieve Gezondheid en is mede facilitator van het regionetwerk Positieve Gezondheid Groningen.


Klik hier om aan te melden

Vragen?

Stuur een e-mail aan Visiom.

Agenda

Vergaderruimte huren

Zoek je een cursusruimte, trainingsruimte of vergaderruimte in Amersfoort? Direct tegenover station Amersfoort kun je een ruimte voor 1 tot (nu) 11 personen huren bij Visiom.

Contactformulier