Samen Focussen op Leefstijl – SFL training

‘Zelfmanagement’, oftewel zelf verantwoordelijkheid nemen voor je welzijn en gezondheid, is een belangrijk streven binnen de zorg, bij gemeentes en voor werkgevers. Het draagt bij aan een groter welzijn van mensen, betere resultaten van de dingen die je gezamenlijk aanpakt en lagere kosten. Er wordt ook vaak gezegd dat we van ‘ziekte en zorg’ de omslag moeten maken naar ‘gezondheid en gedrag’ (van ZZ naar GG). Dat we moeten streven naar ondersteunde zelfzorg, naar persoonsgerichte zorg en naar een grotere Positieve Gezondheid.

Tools en trainingen genoeg. Maar hoe voer je nou echt een goed gesprek waardoor mensen geactiveerd worden om hun dagelijkse gewoontes te verbeteren? Hoe kom je aan een concrete werkwijze die ook werkt als je maar tien minuten consult hebt?

De training ‘Samen Focussen op Leefstijl’ (SFL) is hiervoor bedoeld. Er wordt een pragmatische aanpak gehanteerd die aansluit bij onder meer de positieve psychologie, Positieve Gezondheid, coachingsmethodieken en het Triademodel van Poiesz. De gesprekstechnieken worden gekoppeld aan bondige, wetenschappelijke informatie over leefstijl: wat zijn eigenlijk de meest effectieve dingen om te doen op het gebied van voeding, bewegen, slaap en ontspanning?

De training omvat theorie, reflectie op de eigen aanpak, oefening in gespreksvoering en het implementeren van het geleerde in de eigen praktijk.

Effecten van de training

 • Deelnemers kunnen snel tot de kern komen bij de patiënt/cliënt/medewerker en zijn motivatie versterken;
 • Deelnemers beseffen in welke mate ze zaken invullen voor een ander (dan wel echt luisteren en verhelderen wat de ander bedoelt);
 • Deelnemers kunnen meer diepgang in hun gesprekken brengen;
 • Deelnemers kunnen een (vervolg)gesprek effectief starten, met aandacht voor inhoud én relatie;
 • Deelnemers kunnen de ander helpen om concrete verbeterstappen te vinden en te gaan uitvoeren;
 • Deelnemers kunnen eenvoudiger adviezen over leefstijl geven, zodat de pati?nt/cli?nt/medewerker beter weet wat hij kan doen om zijn gewoontes te verbeteren.
 • Deelnemers hebben hun groei mindset versterkt en/of meer plezier in hun gesprekken gekregen.

Binnen een organisatie kan een SFL training worden verzorgd die twee trainingsbijeenkomsten omvat, plus voor elke deelnemende professional een individueel gesprek over de eigen leefstijl. Dit laatste zorgt ervoor dat de professional zelf ervaart wat de focus op leefstijl hem oplevert, waardoor hij anders staat in de gesprekken die hij met mensen voert over leefstijl.

Voor wie

De SFL training is bedoeld voor professionals die beroepshalve gesprekken voeren waarbij een ander gemotiveerd en gestimuleerd moet worden om gezonde gewoontes te ontwikkelen (en vol te houden). In de zorg zijn dit bijvoorbeeld verpleegkundigen, physician assistants, huisartsen en praktijkondersteuners, maar ook diëtisten en fysiotherapeuten. Bij gemeentes kun je denken aan onder meer consulenten bij de WMO, Werk & Inkomen of in een wijkteam. De training wordt ook gegeven aan managers die leefstijl willen/moeten aankaarten met hun medewerkers.

Online training

De online versie van deze training duurt ongeveer 8 weken. Je maakt gebruik van een e-learning met filmpjes, uitleg en opdrachten en van live trainingssessies online. Je komt twee keer bij elkaar in een beveiligde Zoom omgeving, samen met andere deelnemers en onder begeleiding van een trainer. Ook via een beeldscherm kun je uitstekend gespreksvoering oefenen en daar feedback op krijgen en daar maken we gebruik van. Om de kunst af te kijken en zelf te ervaren hoe het is om een goed gesprek te voeren over je gewoontes en wat belangrijk is om je goed te voelen, omvat de training ook een (beeldbel)gesprek met een ervaren leefstijlcoach.

  Training op locatie

  De tijdsinvestering voor een deelnemer omvat twee dagdelen training en een gesprek van 45 minuten met een gecertificeerde leefstijlcoach. Er wordt stof in een e-learning omgeving aangeboden, waar de deelnemers naar behoefte gebruik van kunnen maken (geen verplichting). Daarnaast stellen ze zichzelf tot doel om in hun werkpraktijk de opgedane vaardigheden te oefenen. Er is geen toets, wel een aanwezigheidsplicht voor het ontvangen van PE-punten voor de trainingsdagdelen.

  Deelnemers ontvangen een beknopte theoriebundel.

  Accreditatie

  NVvPO 8 punten
  V&VN 6 punten
  BLCN/KABIZ 8 punten
  Stoppen met Roken Coaches/Partnership SMR 8 punten

  Beoordelingen

  Gemiddelde beoordeling training: 8,8
  Gemiddelde beoordeling docent: 9,0

  “Heel leerzaam. Verlaat de training met enorm veel gereedschap om de leefstijlgesprekken optimaal te benutten en doelen te halen bij mijn patiënten. Het concept ‘vertrouwen vergroten’ is prachtig.”

  “Het helpt om op een of andere manier het gesprek te voeren waarbij je de regie bij de pati?nt kunt laten en daardoor meer bereikt.” (Marja, coördinator hartrevalidatie)

  “Na de eerste bijeenkomst had ik ineens weer zin in mijn werk.” (POH, Apeldoorn)

  “Een zeer bruikbare, compacte training.” (Maaike Dijkstra, diëtist, www.dietist-in-delft.nl)

  “In twee dagdelen veel praktische handvatten om je beroepsuitoefening te optimaliseren als het gaat om leefstijlverandering bij pati?nten.” (Annekatrien Klomp, coördinator hartrevalidatie)

  “Door het volgen van deze training kan ik snel en op een effectieve manier met een hulpvraag omgaan. De cliënt voelt zich gehoord en reageert positief.” (André Damen, verpleegkundige spoedeisende psychiatrie)

  “Inspirerende training die mij geholpen heeft in het structureren van gesprekken met cliënten en ze te helpen doelstellingen scherp te krijgen en hun doelen vervolgens te verwezenlijken.” (Liesbeth Koerts, gewichtsconsulent)

  “Ik heb echt fijne handvatten gekregen om mee aan de slag te gaan in de praktijk. De cursus sloot goed aan bij de praktijk en was afwisselend.” (Evelien, verpleegkundige)

  Agenda

  Vergaderruimte huren

  Zoek je een cursusruimte, trainingsruimte of vergaderruimte in Amersfoort? Direct tegenover station Amersfoort kun je een ruimte voor 1 tot (nu) 11 personen huren bij Visiom.

  Contactformulier