Opleiding Leefstijlcoach Zorg en Welzijn

21 september 2023

1 jaar

€ 5.250,-

Post-HBO

STAP-budget

Voor professionals die in zorg en welzijn werken, wordt het steeds belangrijker om mensen te kunnen ondersteunen bij het verbeteren van hun dagelijkse gewoontes – oftewel hun leefstijl. Thema’s die daarbij horen zijn bijvoorbeeld goed omgaan met stress, je dag indelen, voldoende bewegen, genoeg slapen, gezond eten, niet roken en in het algemeen goed kunnen omgaan met alles wat er op ons afkomt.

Inmiddels weten we hoe belangrijk dit soort onderwerpen zijn als je gezond en veerkrachtig wilt zijn. Ook hebben we geleerd dat al deze onderwerpen te maken hebben met het veranderen van gedrag en het aanleren van gewoontes. Je hebt daarom coachingsvaardigheden nodig om mensen te gidsen bij het vinden van hun eigen doelen en het werken daaraan met behulp van gezonde dagelijkse gewoontes.

De opleiding Leefstijlcoach Zorg en Welzijn bestaat sinds 2020 en is niet zomaar een registeropleiding tot leefstijlcoach. Het programma is speciaal gericht op professionals uit zorg en welzijn. De basisopleiding over coaching en leefstijl heeft extra diepgang en het tweede deel van de opleiding is erop gericht dat je je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen binnen je vak of rol in de zorg- of welzijnssetting. Zo kun je een bijdrage leveren aan de zorg van de toekomst.

Introductiemodule

In een eerste blok van twee lesdagen krijg je een integraal beeld van leefstijlcoaching en de manier waarop je dat een plek kunt geven in jouw werksetting. Je bent begonnen.

Basisopleiding

Je basisopleiding van een half jaar biedt je evidence based coachingsvaardigheden en leefstijlkennis om te handelen als een volwaardige leefstijlcoach.

Implementatie

In het tweede half jaar van de opleiding richt je je op de praktijk: oefenen met cliënten en de integratie binnen je eigen vak en werksetting m.b.v. de Can-MEDs methodiek.

  Een aantal handige gegevens op een rij:

  • Dit is een post-hbo opleiding van 1 jaar, erkend door het beroepsregister leefstijlcoaches van BLCN/KABIZ
  • Je hebt 34 dagdelen les, deels online en deels op locatie in Amersfoort
  • De opleiding heeft 4 modules: basistraining leefstijlcoaching (4 dagdelen) / coaching & gespreksvoering, werken met groepen (6 dagdelen + examen) / leefstijlthema’s (9 dagdelen + examen) / integratie in de beroepspraktijk (12 dagdelen + eindpresentatie)
  • De theorie krijg je in een uitgebreide e-learning + opgegeven literatuur (totaal ca. 187 uren zelfstudie en examenvoorbereiding). De lessen worden besteed aan oefenen, uitwisseling en reflectie.
  • Deelname aan de volledige opleiding met examens en diploma is alleen mogelijk voor deelnemers met een hbo vooropleiding en een functie in zorg of welzijn
  • Aanvragen van STAP budget is mogelijk voor deze opleiding
  • Het cursusgeld is € 5.250; kosten aanschaf boekenlijst bij nieuwe aanschaf ca. € 400
  • De opleiding is geaccrediteerd door V&VN (100 punten)

  Starten

  De eerstvolgende opleidingsstart is op donderdag 21 september en vrijdag 22 september 2023 (Basistraining Leefstijlcoaching). Je volgende module is Coaching & Gespreksvoering, die start op 6 oktober. De opleidingsdagen zijn op vrijdag.

  Wil je meer weten?

  • Bekijk de opgenomen informatiesessie onderaan deze pagina.
  • Download de e-brochure

  Aanmelden

  Wil je je aanmelden voor de eerstvolgende start? Laat het weten via e-mail. Dan sturen we je een inschrijfformulier toe voor de gehele opleiding.

  Je kunt ook eerst aanmelden voor de Basistraining Leefstijlcoaching en/of de training Coaching & Gespreksvoering. De combinatie heet Leergang Leefstijlcoaching & Gespreksvoering en deze is geschikt om STAP-budget voor aan te vragen.

  Wist je dat…

  … de opleiding Leefstijlcoach Zorg & Welzijn vanaf het begin inhoudelijk ondersteund werd door Visiom en vanaf 1 januari 2023 officieel onder Visiom valt en niet meer onder LZW College?

  … Visiom al sinds 2004 gespecialiseerd is in leefstijlcoaching?

  … er ook een laagdrempelige masterclass leefstijlcoaching is als je meteen aan de slag wilt?

  Alle trainingen en opleidingen van Visiom komen in aanmerking voor het STAP budget. Een aantal keren per jaar start een aanvraagtermijn voor het STAP budget. Over het algemeen is het budget binnen zeer korte tijd op, dus je moet op de eerste dag van de termijn op tijd klaarzitten om je aanvraag te doen.

  Meer informatie over inschrijven met gebruik van het STAP-budget.

  Wil je je aanmelden voor de eerstvolgende start? Laat het weten via e-mail. Dan sturen we je een inschrijfformulier toe voor de gehele opleiding.

  Je kunt ook eerst aanmelden voor de Basistraining Leefstijlcoaching en/of de training Coaching & Gespreksvoering. De combinatie heet Leergang Leefstijlcoaching & Gespreksvoering en deze is geschikt om STAP-budget voor aan te vragen.

  Alle scholingen kunnen ook binnen jouw organisatie als incompany training worden georganiseerd, waarbij we gezamenlijk kijken welke data en welke trainer het beste passen.

  Meer informatie over Maatwerk & Incompany