Opleiding Leefstijlcoach Zorg & Welzijn

1 jaar

€ 4.995,-

Post-HBO

Voor professionals die in zorg en welzijn werken, wordt het steeds belangrijker om mensen te kunnen ondersteunen bij het verbeteren van hun dagelijkse gewoontes – oftewel hun leefstijl. Thema’s die daarbij horen zijn bijvoorbeeld goed omgaan met stress, je dag indelen, voldoende bewegen, genoeg slapen, gezond eten, niet roken en in het algemeen goed kunnen omgaan met alles wat er op ons afkomt.

Inmiddels weten we hoe belangrijk dit soort onderwerpen zijn als je gezond en veerkrachtig wilt zijn. Ook hebben we geleerd dat al deze onderwerpen te maken hebben met het veranderen van gedrag en het aanleren van gewoontes. Je hebt daarom coachingsvaardigheden nodig om mensen te gidsen bij het vinden van hun eigen doelen en het werken daaraan met behulp van gezonde dagelijkse gewoontes.

Je kunt de modules van de opleiding Leefstijlcoach Zorg & Welzijn ook los van elkaar volgen. De opleiding bestaat uit vier modules:

 

Heb je één of meerdere van bovenstaande modules al bij ons gevolgd? Vraag dan naar de mogelijkheden om de opleiding verkort te volgen bij onze opleidingsadviseur Marjorie.

De opleiding Leefstijlcoach Zorg & Welzijn bestaat sinds 2020 en is niet zomaar een registeropleiding tot leefstijlcoach. Het programma is speciaal gericht op professionals uit zorg en welzijn. De basisopleiding over coaching en leefstijl heeft extra diepgang en het tweede deel van de opleiding is erop gericht dat je je nieuwe vaardigheden ook echt gaat toepassen binnen je vak of rol in de zorg- of welzijnssetting. Zo kun je een bijdrage leveren aan de zorg van de toekomst.

eindpBasistraining Leefstijlcoaching

In deze basistraining krijg je vanuit jarenlange ervaring in leefstijlcoaching een compacte en bruikbare basis mee. Je leert hoe je leefstijlcoaching kunt inzetten, hoe je een gezonde leefstijl eenvoudig maakt én je krijgt een doeltreffende manier van coachen mee.

 

Training Coaching & Gespreksvoering

Met deze compacte en concrete training leg je de basis voor een professionele, coachende werkwijze. Coachend kunnen werken is, zeker in zorg en welzijn, eigenlijk onmisbaar. Door te luisteren, mee te bewegen en aan te sluiten bij de drijfveren van de zorgvrager kun je de regie aan hen geven. Dat wordt al een heel ander gesprek dan wanneer jij vertelt wat de ander moet doen. Met dit andere gesprek kun je de persoon tegenover je nog beter helpen om concrete stappen te zetten richting zijn doel.

Deze module sluit je af met een coachtoets als onderdeel van het examentraject.

 

Leergang Leefstijl, Gezondheid & Gedrag

Deze leergang omvat een schat aan kennis en inzichten over belangrijke thema’s op het gebied van leefstijl, zoals voeding, slaap, stress en ontspanning, bewegen, verslavingen en gedragsverandering.

Het doel van de stof is dat je het voor mensen (patiënten, cliënten, inwoners, klanten) eenvoudiger kunt maken om gezonde gewoontes te ontwikkelen en vol te houden. Dat betekent dat je wetenschappelijk onderbouwde kennis gaat opdoen tot het punt waar deze helpt om overzicht en inzicht te krijgen. Vanaf daar gaat het om iets anders draaien: hoe maak je dit praktisch bruikbaar en ga je mensen ermee activeren?

Deze module sluit je af met een mondelinge casustoets als onderdeel van het examentraject.

 

Implementatie Leefstijlcoaching in Zorg & Welzijn

In de laatste module van de opleiding richt je je op de praktijk. Je onderzoekt hoe je leefstijlcoaching het beste kunt inzetten binnen jouw vak, rol en organisatie, zodat je met je nieuwe kennis en vaardigheden echt iets kunt bijdragen.

Onderwerpen in de lessen en e-learnings, die je helpen om dit te bereiken:

 • Hoe werkt het in zorg en welzijn
 • CanMeds & leefstijlcoaching in de zorg
 • Het ontwerpen van leefstijlprogramma’s
 • Een krachtenveldanalyse van jouw werksetting
 • Hoe neem je anderen mee in ontwikkelingen
 • Leefstijlcoaching in jouw werkpraktijk
 • Upstream werken
 • Jouw eigen kwaliteiten als leefstijlcoach

Deze module sluit je af met een presentatie over je eigen leerproces als onderdeel van het examentraject.

Praktische zaken

Een aantal handige gegevens op een rij:

 • Dit is een post-hbo opleiding van 1 jaar, erkend door het beroepsregister leefstijlcoaches van BLCN/KABIZ
 • Je hebt 34 dagdelen les, deels online en deels op locatie in Amersfoort
 • De opleiding heeft 4 modules: Basistraining Leefstijlcoaching (4 dagdelen) / Training Coaching & Gespreksvoering (4 dagdelen + examen) / Leergang Leefstijl, Gezondheid & Gedrag (11 dagdelen + 22 dagdelen zelfstudie + examen) / Implementatie Leefstijlcoaching in Zorg & Welzijn (12 dagdelen + eindpresentatie)
 • De theorie krijg je in een uitgebreide e-learning + opgegeven literatuur (totaal ca. 187 uren zelfstudie en examenvoorbereiding). De lessen worden besteed aan oefenen, uitwisseling en reflectie.
 • Deelname aan de volledige opleiding met examens en diploma is alleen mogelijk voor deelnemers met een hbo vooropleiding en een functie in zorg of welzijn.
 • Het cursusgeld is € 4.995,-.
 • De kosten voor de aanschaf van de boekenlijst zijn bij nieuwe aanschaf ongeveer € 500,-.
 • De opleiding is geaccrediteerd door V&VN (100 punten).

Wil je meer weten?

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor de eerstvolgende start? Laat het weten via e-mail. Dan sturen we je een inschrijfformulier toe voor de gehele opleiding.

Je kunt ook eerst aanmelden voor de Basistraining Leefstijlcoaching en/of de Training Coaching & Gespreksvoering.

Wist je dat…

… de opleiding Leefstijlcoach Zorg & Welzijn vanaf het begin inhoudelijk ondersteund werd door Visiom en vanaf 1 januari 2023 officieel onder Visiom valt en niet meer onder LZW College?

… Visiom al sinds 2004 gespecialiseerd is in leefstijlcoaching?

… er ook een laagdrempelige masterclass leefstijlcoaching is als je meteen aan de slag wilt?

Examentraject

Volg je de hele opleiding? En wil je het diploma halen waarmee je kunt inschrijven in het beroepsregister van BLCN/KABIZ? Dan hoort daar een examentraject bij.

Handig om te weten: om in aanmerking te komen voor een BLCN/KABIZ registratie heb je een vooropleiding op hbo- of wo-niveau afgerond.

Hieronder lees je per module wat het examentraject inhoudt.

Basistraining Leefstijlcoaching
 • Geen examen
Training Coaching & Gespreksvoering
 • Een les over werken met proefcliënten en intervisiemethodiek
 • Drie intervisiesessies met deelnemers onderling
 • Een les examentraining korte coachingsgesprekken
 • De toets basis coachingstechnieken (met acteur)
Leergang Leefstijl, Gezondheid & Gedrag
 • Het afronden en een voldoende beoordeling van alle e-learnings
 • De (online) casustoets
Implementatie Leefstijlcoaching in Zorg & Welzijn
 • Twee dagdelen les over de voortgang van jouw leer- en implementatieproces
 • Twee dagdelen met presentaties over ieders reflectie op het leerproces
 • Het diploma en de diploma-uitreiking

Hier vind je het examenreglement.

 

Inschrijven

Wil je je aanmelden voor de eerstvolgende start? Laat het weten via e-mail. Dan sturen we je een inschrijfformulier toe voor de gehele opleiding.

Je kunt ook eerst aanmelden voor de Basistraining Leefstijlcoaching en/of de Training Coaching & Gespreksvoering.