Opleiding Effectief coachen bij Stoppen met Roken

De opleiding ‘Effectief coachen bij stoppen met roken’ van Visiom biedt professionals doelmatige coachingsvaardigheden én wetenschappelijk onderbouwde informatie over hoe je mensen begeleidt bij het stoppen met roken.

Deze opleiding is gebaseerd op de Zorgstandaard Tabaksverslaving (2019) en het herziene basiscompetentieprofiel voor stoppen met roken coaches (mei 2021). De cursus onderscheidt zich door een brede en praktijkgerichte e-learning over stoppen met roken begeleiding. Maar minstens zo belangrijk is de doelgerichte aanpak van coachend werken die je aangereikt krijgt. Hierbij worden onder meer positieve psychologie, Positieve Gezondheid en motiverende gespreksvoering betrokken.

Per 1 september 2022 wordt deze volledig herziene opleiding aangeboden, die voldoet aan de nieuwe standaard van het kwaliteitsregister. Na afronding van de opleiding kun je je inschrijven in het kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Rookvrij & Fitter

We hebben het afgelopen jaar heel veel stoppen-met-roken coaches opgeleid. Waarvan bijna 50 in samenwerking met Rookvrij en Fitter. Zij bieden een uniek programma dat niet alleen helpt om te stoppen met roken, maar ook aandacht heeft voor een gezonde leefstijl door voeding en bewegen. Daardoor hebben deelnemers minder last van ontwenningsverschijnselen. Ze komen minder aan en worden fitter.

Wil je meer weten over hun aanpak en wellicht aansluiten bij hen als SMR coach? Lees dan verder over hun benadering en neem indien gewenst contact op.

 

Programma

Je lesprogramma bestaat uit drie delen: 1. een e-learning om je de benodigde achtergrondkennis te geven over stoppen met roken en de begeleiding daarbij, 2. een training om effectief te coachen (goede persoonlijke begeleiding te geven) en 3. een korte praktijkstage met beoordeling.

Download hier de pdf met het volledige programma

Voor wie

Professionals uit zorg en welzijn die mensen (beter) willen begeleiden bij stoppen met roken en/of daartoe opgenomen willen worden in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Studieduur, studiebelasting en begeleiding

Je start bij voorkeur met de coachingstraining, zodat je het onderwerp ‘stoppen met roken’ met een goede coachingsondergrond kunt benaderen.
Als de contactbijeenkomsten van de coachingstraining pas later gepland staan en je wilt alvast beginnen, dan kun je direct starten met de e-learning van zowel coaching als stoppen met roken. Vragen kunnen op elk moment aan de docenten worden gesteld via e-mail of de online studieomgeving en worden dan binnen twee werkdagen beantwoord.

De zelfstudie over stoppen met roken vraagt gemiddeld 16 uur studietijd.
Het coachingsgedeelte van de opleiding omvat een e-learning met video en tekst over doelmatige coachingstechnieken (omvang 5 uren) en 4 dagdelen live training in het coachen (totaal 14 uren). Daarnaast oefen je naar eigen inzicht met het begeleiden van cliënten.
De volledige cursus (exclusief oefenen in begeleiden) geeft daarmee 35 uren studietijd.

De doorlooptijd voor de gehele cursus zal in de meeste gevallen 3 maanden zijn.

Toelatingseisen en vrijstelling

Hbo werk- en denkniveau en een praktijksetting waar begeleidingsgesprekken met cliënten (zullen) worden gevoerd in het kader van stoppen met roken.

Deelnemers die opgenomen zijn in het kwaliteitsregister van BLCN/KABIZ of minder dan 3 jaar geleden een BLCN geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd, die een EIA certificaat op niveau practitioner of hoger kunnen laten zien óf bij Visiom de training Coaching & Gespreksvoering hebben afgerond, kunnen vrijstelling krijgen van het onderdeel coaching van deze cursus. Het tarief voor het resterende cursusdeel (e-learning stoppen met roken en beoordeling) is € 295. Indien je zelf geen begeleider voor je praktijkstage kunt regelen, komt hier € 200 bij. Ter beoordeling van je vrijstelling en voor een aangepaste inschrijving kun je contact opnemen via ac******@vi****.nl. Vermeld hierbij je inschrijfnummer van BLCN/KABIZ, stuur je BLCN leefstijlcoach-diploma of EIA certificaat mee of vermeld de periode waarin je je coachingstraining bij Visiom hebt afgerond.

Heb je een andere coachingsopleiding gevolgd en wil je in aanmerking komen voor vrijstelling? Je kunt je portfolio laten beoordelen tegen een vergoeding van € 195.

Docenten

De opleiding is samengesteld door Nicole Philippens, Marjorie Pasman en Meijke van Herwijnen, ervaren leefstijlcoaches. Er is gebruik gemaakt van uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde literatuur en expert-informatie.

De coachingstraining wordt gegeven door een ervaren docent met een achtergrond in (leefstijl)coaching.

Accreditatie

Deze opleiding is door het Partnership Stoppen met Roken erkend als basisopleiding stoppen met roken coach, die toegang geeft tot het kwaliteitsregister.

Daarnaast is hij geaccrediteerd door BLCN/KABIZ (18 punten).

Data en aanmelden

Cursusgeld: € 995
Bij regelen van eigen praktijkbegeleider: € 795. Gebruik in dit geval bij aanmelding de kortingscode eigenbegeleider

Wil je je aanmelden met behulp van STAP budget? Lees dan hier de instructies

Vragen?

Stuur een me****@vi****.nl" data-type="mail">e-mail aan Visiom.

Agenda

Vergaderruimte huren

Zoek je een cursusruimte, trainingsruimte of vergaderruimte in Amersfoort? Direct tegenover station Amersfoort kun je een ruimte voor 1 tot (nu) 11 personen huren bij Visiom.

Contactformulier