Opleiding Effectief coachen bij Stoppen met Roken

8 september 2023

3 maanden

€ 995,-

Hbo werk- en denkniveau

STAP-budget

De opleiding ‘Effectief coachen bij stoppen met roken’ van Visiom biedt professionals doelmatige coachingsvaardigheden én wetenschappelijk onderbouwde informatie over hoe je mensen begeleidt bij het stoppen met roken.

Deze opleiding is gebaseerd op de Zorgstandaard Tabaksverslaving (2019) en het herziene basiscompetentieprofiel voor stoppen met roken coaches (mei 2021). De cursus onderscheidt zich door een brede en praktijkgerichte e-learning over stoppen met roken begeleiding. Maar minstens zo belangrijk is de doelgerichte aanpak van coachend werken die je aangereikt krijgt. Hierbij worden onder meer positieve psychologie, Positieve Gezondheid en motiverende gespreksvoering betrokken.

Per 1 september 2022 wordt deze volledig herziene opleiding aangeboden, die voldoet aan de nieuwe standaard van het kwaliteitsregister. Na afronding van de opleiding kun je je inschrijven in het kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Rookvrij & Fitter

We hebben het afgelopen jaar heel veel stoppen-met-roken coaches opgeleid. Waarvan bijna 50 in samenwerking met Rookvrij en Fitter. Zij bieden een uniek programma dat niet alleen helpt om te stoppen met roken, maar ook aandacht heeft voor een gezonde leefstijl door voeding en bewegen. Daardoor hebben deelnemers minder last van ontwenningsverschijnselen. Ze komen minder aan en worden fitter.

Wil je meer weten over hun aanpak en wellicht aansluiten bij hen als SMR coach? Lees dan verder over hun benadering en neem indien gewenst contact op. 

Professionals uit zorg en welzijn die mensen (beter) willen begeleiden bij stoppen met roken en/of daartoe opgenomen willen worden in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Programma

Je lesprogramma bestaat uit drie delen:

  1. een e-learning om je de benodigde achtergrondkennis te geven over stoppen met roken en de begeleiding daarbij
  2. een training om effectief te coachen (goede persoonlijke begeleiding te geven)
  3. een korte praktijkstage met beoordeling.

Download hier de pdf met het volledige programma

Studieduur, studiebelasting en begeleiding

Bij voorkeur start je de opleiding met de coachingstraining. Zo kun je het onderwerp ‘stoppen met roken’ met een goede coachingsachtergrond benaderen. 

Wil je alvast beginnen met de opleiding, maar staan de contactbijeenkomsten van de coachingstraining pas later gepland? Dan kun je direct starten met de e-learning van zowel coaching, als stoppen met roken.

Het coachingsgedeelte van de opleiding omvat:

  • een e-learning met video en tekst over doelmatige coachingstechnieken en zelfstudie-opdrachten (omvang 6 uur)
  • 4 dagdelen live training (omvang 12 uur)
  • een praktijkgedeelte met oefenen en reflectie (omvang 3 uur) 

De zelfstudie over stoppen met roken vraagt gemiddeld 23 uur studietijd.

Dit maakt een totaal van 44 uur studietijd. De doorlooptijd zal in de meeste gevallen drie maanden zijn, afhankelijk van het tempo waarin je de zelfstudie-onderdelen doorneemt.

Heb je vragen gedurende de opleiding? Deze kun je op elk moment stellen aan de docenten via e-mail of in de online studieomgeving. Zij streven ernaar deze binnen twee werkdagen te beantwoorden.

 

Toelatingseisen en vrijstelling

Hbo werk- en denkniveau en een praktijksetting waar begeleidingsgesprekken met cliënten (zullen) worden gevoerd in het kader van stoppen met roken.

Deelnemers die opgenomen zijn in het kwaliteitsregister van BLCN/KABIZ of minder dan 3 jaar geleden een BLCN geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd, die een EIA certificaat op niveau practitioner of hoger kunnen laten zien óf bij Visiom de training Coaching & Gespreksvoering hebben afgerond, kunnen vrijstelling krijgen van het onderdeel coaching van deze cursus. Het tarief voor het resterende cursusdeel (e-learning stoppen met roken en beoordeling) is € 295,-. Indien je zelf geen begeleider voor je praktijkstage kunt regelen, komt hier € 200,- bij. Ter beoordeling van je vrijstelling en voor een aangepaste inschrijving kun je contact opnemen via ac******@vi****.nl. Vermeld hierbij je inschrijfnummer van BLCN/KABIZ, stuur je BLCN leefstijlcoach-diploma of EIA certificaat mee of vermeld de periode waarin je je coachingstraining bij Visiom hebt afgerond.

Heb je een andere coachingsopleiding gevolgd en wil je in aanmerking komen voor vrijstelling? Je kunt je portfolio laten beoordelen tegen een vergoeding van € 195,-.

 

Docenten

De opleiding is samengesteld door Nicole Philippens, Marjorie Pasman en Meijke van Herwijnen, ervaren leefstijlcoaches. Er is gebruik gemaakt van uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde literatuur en expert-informatie.

De coachingstraining wordt gegeven door een ervaren docent met een achtergrond in (leefstijl)coaching.

Accreditatie

Deze opleiding is door het Partnership Stoppen met Roken erkend als basisopleiding stoppen met roken coach, die toegang geeft tot het kwaliteitsregister.

Daarnaast is hij geaccrediteerd door BLCN/KABIZ (18 punten).

Data en aanmelden

Cursusgeld: € 995,-
Bij regelen van eigen praktijkbegeleider: € 795,- Gebruik in dit geval bij aanmelding de kortingscode eigenbegeleider

Wil je je aanmelden met behulp van STAP budget? Lees dan hier de instructies.

Alle trainingen en opleidingen van Visiom komen in aanmerking voor het STAP budget. Een aantal keren per jaar start een aanvraagtermijn voor het STAP budget. Over het algemeen is het budget binnen zeer korte tijd op, dus je moet op de eerste dag van de termijn op tijd klaarzitten om je aanvraag te doen.

Meer informatie over inschrijven met gebruik van het STAP-budget.

Alle scholingen kunnen ook binnen jouw organisatie als incompany training worden georganiseerd, waarbij we gezamenlijk kijken welke data en welke trainer het beste passen.

Meer informatie over Maatwerk & Incompany