Basistraining Leefstijlcoaching

21 september 2023

4 dagdelen

€ 495,-

HBO werk- en denkniveau

Leefstijlcoaching: er wordt steeds meer over gepraat en het krijgt steeds meer een plek in zorg en welzijn. Dat is niet vreemd: mensen vinden het lastig om keuzes te maken in een omgeving waar alles ‘teveel’ is. Ze ontwikkelen gewoontes waar ze zelf niet achter staan en voelen onrust, maar vinden het ook lastig om hun gedrag te veranderen. Of überhaupt te weten wat ze willen met hun dag. Bij dit soort dingen ondersteun je met behulp van leefstijlcoaching.

In deze basistraining krijg je vanuit jarenlange ervaring in leefstijlcoaching een compacte en bruikbare basis mee. Je leert hoe je leefstijlcoaching kunt inzetten, hoe je een gezonde leefstijl eenvoudig maakt én je krijgt een doeltreffende manier van coachen mee. Wil je na de basistraining ermee verder, dan kun je doorstromen naar een post-hbo opleiding tot leefstijlcoach. Deze is er voor professionals uit zorg en welzijn (opleiding Leefstijlcoach Zorg en Welzijn).

De training is bedoeld voor professionals die beroepshalve gesprekken voeren waarbij een ander gemotiveerd en gestimuleerd moet worden om gezonde gewoontes te ontwikkelen (en vol te houden). In de zorg zijn dit bijvoorbeeld verpleegkundigen, physician assistants, huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten en fysiotherapeuten. Bij gemeentes kun je denken aan onder meer consulenten bij de WMO, Werk & Inkomen of in een wijkteam. Binnen organisaties kan het bijvoorbeeld gaan om professionals op het gebied van HRM en arbo.

De training kan los gevolgd worden, maar ook als eerste module van een post-hbo opleiding tot leefstijlcoach. Het besluit om door te stromen kan ook na de training worden genomen (mits er nog plek is bij de gekozen leergang). Noot: Voor deelname aan de volledige opleiding moet vooraf de motivatie worden beoordeeld. Voor inschrijving in het beroepsregister voor leefstijlcoaches (BLCN/KABIZ) geldt als aanvullende eis dat de deelnemer beschikt over een hbo- of wo-diploma in willekeurige richting. Weet je nu al dat je de volledige opleiding overweegt, neem dan even contact op voor je je inschrijft voor deze training.

    Effecten van de training:

    • Deelnemers kunnen goed uitleggen wat het doel van leefstijlcoaching is en hoe het ingezet kan worden;
    • Deelnemers hebben gereflecteerd op hun eigen leefstijl en zijn gemotiveerd om een voorbeeld te zijn als het gaat om goed voor jezelf zorgen en blijven leren;
    • Deelnemers kunnen snel tot de kern komen bij een zorgvrager/medewerker en zijn motivatie versterken;
    • Deelnemers kunnen adviezen over leefstijl geven, die het voor een zorgvrager/medewerker eenvoudiger maken om zijn gewoontes te verbeteren.
    • Deelnemers beseffen in welke mate ze zaken invullen voor een ander (dan wel echt luisteren en verhelderen wat de ander bedoelt);
    • Deelnemers kunnen een (vervolg)gesprek effectief starten, met aandacht voor inhoud én relatie;
    • Deelnemers kunnen de ander helpen om concrete verbeterstappen te vinden en te gaan uitvoeren;
    • Deelnemers hebben hun groei mindset versterkt en/of meer plezier in hun gesprekken gekregen;
    • Deelnemers kunnen beschrijven hoe ze leefstijlcoaching in hun eigen werk willen integreren en wat daarvoor nodig zou zijn.

      Werkwijze

      Er wordt een pragmatische aanpak gehanteerd die aansluit bij onder meer de positieve psychologie, Positieve Gezondheid, coachingsmethodieken en het Triademodel van Poiesz. De gesprekstechnieken worden gekoppeld aan bondige, wetenschappelijke informatie over leefstijl: wat zijn eigenlijk de meest effectieve dingen om te doen op het gebied van voeding, bewegen, slaap en ontspanning? De training omvat theorie, reflectie op de eigen aanpak, oefening in gespreksvoering en het implementeren van het geleerde in de eigen praktijk.

      Docenten

      Meijke van Herwijnen
      Ester Janssen

      Omvang, tijdsinvestering en toetsing

      De training omvat twee dagen (4 dagdelen) met een totale contacttijd van 12 uren.

      Er is geen toets, wel een aanwezigheidsplicht voor het ontvangen van het deelnamecertificaat en eventuele accreditatiepunten.

      Literatuur

      Deelnemers krijgen een beknopte theoriebundel als naslagwerk.

      Cursusgeld

      Het cursusgeld bedraagt € 495,- (geen btw van toepassing). Dit is inclusief koffie, thee, lunch en werkmaterialen tijdens de cursusdagen. Er zijn geen aanvullende kosten.

      Accreditatie

      Accreditatie is verleend door V&VN (12 punten), NVvPO (12 punten), Registerplein (11,5 punten) en BGN (13,5 punten).
      Voor overige beroepsgroepen kan accreditatie aangevraagd worden als er meerdere deelnemers zijn uit deze beroepsgroepen, die willen deelnemen.

      Alle scholingen kunnen ook binnen jouw organisatie als incompany training worden georganiseerd, waarbij we gezamenlijk kijken welke data en welke trainer het beste passen.

      Meer informatie over Maatwerk & Incompany