Training Positieve Gezondheid & Gesprekken Voeren
Meerdere startmomenten
Introductie en 4 werksessies van 2,5 uur
€ 749,-
HBO werk- en denkniveau
STAP-budget
In zorg, welzijn en onderwijs wordt steeds vaker gewerkt vanuit Positieve Gezondheid. En ook werkgevers merken steeds meer dat het waarde heeft om ‘het andere gesprek’ te voeren met medewerkers. Het werkconcept van Positieve Gezondheid houdt in dat je anders kijkt naar ‘of het goed gaat met iemand’. Er zijn drie elementen in de werkwijze:
- Je gaat met mensen verkennen wat belangrijk voor ze is.
- Je kijkt of er (verander)wensen zijn.
- Je coacht ze om te komen tot concrete, haalbare stappen richting hun doel.
Elke training begint met de Introductie Positieve Gezondheid. Bij individuele inschrijvingen krijg je die aangeboden in de vorm van een e-learning en twee bijeenkomsten van 1,5 uur. Deze worden meestal online gegeven om reistijd te voorkomen. In de introductie zorgen we
- dat iedereen weet wat het werken vanuit Positieve Gezondheid inhoudt,
- dat je ervaart wat het voor jou zelf betekent als er zo gewerkt wordt,
- dat je weet welke doelen je wilt bereiken met het volgen van de training.
Deze leerroute volg je wanneer je de Introductie Positieve Gezondheid hebt afgerond en dit gezondheidsconcept als uitgangspunt wilt nemen in het voeren van gesprekken in je werk. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, welzijn of de werkgeverssetting. Ben jij praktijkondersteuner in de huisartspraktijk? Werk je als EVV’er? Of misschien als wmo-consulent bij de gemeente? Of ben je leidinggevende van een team in een organisatie? Dan is dit de leerroute die goed aansluit bij jouw werk.
Wat leer je in deze training?
In deze training leer je de essentie van het werken met Positieve Gezondheid. Je vertaalt deze in persoonsgerichte gesprekken. Hierin leer je jouw cliënten, patiënten of klanten met een brede blik naar binnen te kijken.Zo kunnen ze hun wensen vertalen in stappen die ze zelf willen zetten.
Na het volgen van deze training:
- Kan je de essentie van het werken met Positieve Gezondheid helder beschrijven en aangeven hoe je dit in je werk vormgeeft.
- Heb je meerdere malen gereflecteerd op je eigen Positieve Gezondheid en kan je beschrijven wat jouw opbrengst daarvan is.
- Kan je inschatten op welk moment en hoe het gesprek vanuit Positieve Gezondheid het beste past voor de ander.
- Kan je een werkwijze op basis van het spinnenweb beschrijven, die jou in staat stelt om mensen binnen hun eigen werksetting te laten reflecteren op hun Positieve Gezondheid en hierover met hen in gesprek gaan.
- Ben je je bewust van het belang van goed luisteren en kijken naar de ander en ben je bereid om een open en onbevooroordeelde houding bij jezelf te blijven oefenen.
- Pas je Positieve Gezondheid toe in jouw gedrag door je te verdiepen in het perspectief van de ander, ruimte te geven, de tijd te nemen en niet te sturen op bepaalde oplossingen.
- Kan je voor jezelf een passende werkwijze toepassen om mensen te laten ontdekken welke haalbare stappen ze kunnen zetten om hun Positieve Gezondheid te behouden of versterken.
- Heb je gereflecteerd op je eigen vermogen om mensen regie te laten nemen over hun eigen ontwikkelproces en heb je gericht geoefend om dit vermogen te vergroten.
- Kan je vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid samenwerken met partners binnen en buiten de organisatie.
- Weet je waar je informatie en inspiratie kunt vinden over het toepassen van Positieve Gezondheid.
Tijdsinvestering
5 uren voor de introductie en 9 uren voor de daaropvolgende training
Certificering
Na het afronden van de introductie en een training van één van de leerroutes krijg je het officiële iPH certificaat ‘Werken met Positieve Gezondheid’.
Accreditatie
De training bestaande uit de introductie en een leerroute naar keuze is als één geheel vanuit iPH geaccrediteerd door:
- Kwaliteitsregister V&VN (9 punten)
- Verpleegkundig Specialisten Register (13 punten)
- Keurmerk Fysiotherapie (15 punten)
- Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (13,5 punt)
- LV POH-GGZ (13 punten)
- NVvPO (12 punten)
- ABAN cluster 1, 2 en 3 (13 punten)
- KNGF (13 punten)
- KABIZ/Doktersassistenten (13 punten)
- Registerplein (13 punten)
- BLCN/KABIZ (14 punten)
- SKJ (14 punten)
Cursusgeld
Het cursusgeld bedraagt € 749,- (geen btw van toepassing). Dit is inclusief koffie, thee, lunch en werkmaterialen tijdens de cursusdagen. Er zijn geen aanvullende kosten.
Alle trainingen en opleidingen van Visiom komen in aanmerking voor het STAP budget. Een aantal keren per jaar start een aanvraagtermijn voor het STAP budget. Over het algemeen is het budget binnen zeer korte tijd op, dus je moet op de eerste dag van de termijn op tijd klaarzitten om je aanvraag te doen.
Meer informatie over inschrijven met gebruik van het STAP-budget.
Alle scholingen kunnen ook binnen jouw organisatie als incompany training worden georganiseerd, waarbij we gezamenlijk kijken welke data en welke trainer het beste passen.
Meer informatie over Maatwerk & Incompany