“Oké, jij wint.” Dit kun je (al dan niet letterlijk) zeggen tegen iemand die niet wil.

Heb je dat wel eens geprobeerd? Gewoon stoppen met duwen en trekken en in alle oprechtheid zeggen: “Je mag gewoon blijven doen wat je nu doet en de resultaten blijven krijgen die je nu krijgt. Van mij moet je niets.”

En wat was het effect?

Grote kans dat de ander daardoor de ruimte kreeg om te denken: “Als ik zelf mag kiezen wat ik doe – wat wil ik dan eigenlijk?”

Er wordt heel veel aan mensen gesjord, zeker aan mensen bij wie professionals vinden dat ze iets niet goed doen. Die verkeerde beslissingen nemen, niet doen wat ze moeten doen, slecht voor zichzelf zorgen.

Maar mensen kunnen alleen iets veranderen als ze zelf iets willen en als ze daar de benodigde vermogens voor kunnen opbouwen. Als ik als professional iets voor jou wil, heb je zelf niets meer te willen. Als ik te hard wil gaan, voel jij alleen maar je onvermogen en de overschrijding van je veilige grenzen. Dan zet je dus (terecht) je hakken in het zand of je haakt af.

Om precies deze zelfde reden vind ik nooit dat een professional zich moet ‘bekeren’ tot een coachende werkwijze, of dat hij meer met leefstijl moet doen. Jij weet zelf wat je belangrijk vindt in je werk (wat je doet en hoe je het doet). En wat je wel of niet wilt leren op dit moment.

Bij onderwerpen als leefstijlcoaching en positieve gezondheid past als uitgangspunt practice what you preach. Dat betekent dat ik aandacht moet houden voor mijn eigen welzijn en balans. Maar ook dat ik jou de ruimte geef om de beste versie van jezelf te zijn op de manier die jij kiest.

De eerstvolgende Basistraining Leefstijlcoaching is op 19 en 20 mei in Amersfoort. Dat is ook meteen de startmodule van de opleiding Leefstijlcoach Zorg & Welzijn voor degenen die vooraf al weten dat ze de hele post-hbo registeropleiding willen doen.