De eerste maandag van 2022. Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met nieuwe voornemens. En daar is niks mis mee, want het is leuk om te bedenken wat je anders zou kunnen gaan doen. Maar als je denkt dat een voornemen voldoende is om je doel te bereiken, kun je teleurgesteld raken. Zeker als je jezelf keer op keer vertelt dat het vanaf nu allemaal anders zal gaan en er verandert steeds niets. Een beetje kennis over veranderen kan helpen. Er is namelijk best wat voor nodig om verder te komen…

Er zijn drie voorwaarden voor een succesvolle verandering:

  • Je moet het echt willen. 
  • Je moet het gevoel hebben dat je het kan. 
  • Je moet er prioriteit aan geven. 

Deze drie dingen hebben invloed op elkaar; je kunt het een niet los zien van het ander. 

Stel dat je zegt dat je een andere baan wilt, maar je wilt het niet echt. Dan ga je ook niet op zoek naar manieren om die nieuwe baan te vinden. Dus krijg je minder het gevoel dat er een nieuwe baan voor je is. 

Of stel dat je écht wel een nieuwe baan wilt, maar er is iemand uit je gezin langdurig ziek en dat vraagt je aandacht. Dan ben je er ook niet zo mee bezig. 

En een heel belangrijke factor is: stel dat je niet het gevoel hebt dat je in staat bent om een nieuwe baan te vinden. Dan is het niet leuk om een andere baan te willen, want dat is pijnlijk – je motivatie is dan meteen een stuk minder. 

Check:

  • Heb je de laatste tijd voornemens gehad die je niet hebt waargemaakt?
  • Kan de verklaring daarvoor zijn dat een van de drie voorwaarden niet in orde was?