Energie is letterlijk de brandstof die beschikbaar is in het lichaam. Maar het draait niet alleen om hoeveel energie iemand in theorie bij zich draagt. Het gaat erom of hij die energie ook voelt, of de energie beschikbaar is als iemand iets wilt doen.
Hieronder een zestal tips die patiënten kunnen helpen om zich vaker en langer energiek voelen.
Tip 1. Om energie vrij te maken, heeft je lichaam allerlei stofjes nodig. Die krijg je binnen via je voeding. Hoe beter je eten is samengesteld, des te beter kan je lichaam energie verbranden. Daardoor val je niet alleen beter af, je voelt je ook anders. Kijk bijvoorbeeld of je een paar keer per dag groente kunt eten.
Tip 2. Je begint de dag met een bepaalde hoeveelheid energie. Maak je die voor het eind van de dag helemaal op zonder bij te tanken, dan is er ‘s nachts geen energie om het herstelproces te starten. Als je naar bed gaat mag je wel moe zijn, maar niet gesloopt.
Tip 3. Energie bijtanken gedurende de dag kun je doen door even iets anders te gaan doen. Wissel denken en doen af, of bijvoorbeeld binnen en buiten zijn, creatief bezig zijn en rationeel denken of praten en zelfstandig werken.
Tip 4. Van alles tegelijk doen of door elkaar, lijkt misschien efficiënt. Maar dat is het niet. Focus op dat waar je mee bezig bent en blijf minimaal een kwartier bij dezelfde (soort) activiteit. Dan presteer je beter en heb je meer plezier en voldoening.
Tip 5. Plan ‘omgekeerd’: kijk eerst wat je op een dag nodig hebt om goed te kunnen functioneren (voeding, frisse lucht, afwisseling, rust, contact??) en bereid dat voor. Dan zul je de rest van de tijd heel effectief bezig zijn met je taken en verantwoordelijkheden.
Tip 6. Maak onderscheid tussen dingen die urgent zijn en dingen die belangrijk zijn. Besteed je tijd aan belangrijke dingen: de dingen die voor jou het leven de moeite waard maken. Dingen die ‘nu’ lijken te moeten, blijken soms helemaal niet belangrijk te zijn. Die kosten energie, maar leveren niets op.